Ερωτήσεις
Απαντήσεις


Πώς θα ενθαρρύνω το παιδί μου και ποια πρέπει να είναι η στάση μου τις πρώτες μέρες; 

Η τόνωση της αυτοπεποίθησης του παιδιού από την πλευρά του γονέα είναι σημαντική και καθοριστική για το πώς το παιδί θα εκλάβει την ιδέα της κατασκήνωσης και πώς θα προετοιμαστεί ψυχολογικά για αυτήν.

Η ενθάρρυνση και η αισιόδοξη σκέψη για την νέα αυτή εμπειρία που πρόκειται να ζήσει και για τους νέους φίλους που θα κάνει αποτελούν την κύρια προετοιμασία του γονέα προς το παιδί πριν την έναρξη του προγράμματος. Κοινές δραστηριότητες όπως να αναζητήσουν μαζί στο internet την κατασκήνωση, ώστε να δουν φωτογραφίες και να διαβάσουν χρήσιμες πληροφορίες θα βοηθούσαν ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης η προετοιμασία των απαραίτητων εφοδίων λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα θα έβαζε το παιδί σιγά – σιγά και ομαλά στη διαδικασία αποχωρισμού από τους γονείς.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ψυχολογία και η στάση των γονέων είναι σημαντική καθώς λειτουργεί συμπληρωματικά αυτής του παιδιού.

Η στήριξη αυτή κάθε άλλο όμως παρά τελειώνει όταν αρχίσει η κατασκήνωση. Η καλή συνεργασία του γονέα με τα στελέχη και τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης στο στάδιο αυτό είναι καθοριστική για την ισορροπία του παιδιού τις πρώτες ημέρες που αποχωρίζεται το οικείο περιβάλλον του. Η συνεχής επικοινωνία του γονέα με το παιδί πρέπει να αποφεύγεται ή να περιορίζεται στην μία φορά ανά ημέρα.

Η συναισθηματική φόρτιση των πρώτων ημερών είναι κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο, με σωστό χειρισμό όμως και τη βοήθεια του έμπειρου προσωπικού της κατασκήνωσης σιγά – σιγά θα επαλειφθεί και το παιδί θα προσαρμοστεί πλήρως στο νέο περιβάλλον.


Θέλω να ξέρω ότι μπορώ να μιλήσω στο παιδί ανα πάσα στιγμή.Να του βάλω μαζί κινητό;


Το κινητό στην κατασκήνωση δεν απαγορεύεται, η λάθος διαχείρισή του όμως μπορεί να συντελέσει με σημαντικά αρνητικό τρόπο στην σωστή προσαρμογή του παιδιού ειδικά τις πρώτες ημέρες.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η αλλαγή περιβάλλοντος σε κάποιες περιπτώσεις παιδιών θα προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα ειδικά τις βραδυνές ώρες που ο μπαμπάς και η μαμά θα λείψουν περισσότερο.

Στην περίπτωση λοιπόν που ένα παιδί έχει μαζί του κινητό, η χρήση του μια τέτοια στιγμή θα έχει ώς μόνο αποτέλεσμα την ανησυχία των γονέων και την ένταση των συναισθημάτων του παιδιού που ακούγοντας τη φωνή τους θα θέλει ακόμα περισσότερο να γυρίσει σπίτι.

Πέρα απο τους ψυχολογικούς λόγους για τους οποίους συνιστούμε να αποφεύγεται ειδικά σε παιδιά μικρότερης ηλικίας σημαντικό ρόλο παίζει και το θέμα τις ασφάλειας. Φανταστείτε την ακτινοβολία στην οποία επι ώρες θα ήταν εκτεθειμένα δεκαπέντε παιδιά αν εστω και τα μισά μέσα σε ένα σπιτάκι είχαν κινητό…

Τέλος, η κατασκήνωση είναι ένας μικρόκοσμος στον οποίο καλούνται να συμβιώσουν 650 παιδιά. Στόχος μας είναι να περάσουμε καλά, να γελάσουμε, να τρέξουμε, να κάνουμε μπάνια, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε και πολλά άλλα. Ένα κινητό μέσα σε όλα αυτά έχει πολλές πιθανότητες να ξεχαστεί κάπου ή και να κλαπεί, φαινόμενο που όσο δυσάρεστο και αν είναι συναντάται πλέον συχνά.


Άκουσα το παιδί μου στο τηλέφωνο να κλαίει!! Πρέπει να ξεκινήσω αμέσως για την κατασκήνωση ότι ώρα και να είναι;

Η πλειοψηφία των παιδιών θα ενθουσιαστούν απο την πρώτη κιόλας ημέρα με το νέο όμορφο περιβάλλον της κατασκήνωσης,τα αμέτρητα αθλήματα,τους καινούριους φίλους …Τα παιδιά αυτά συνήθως θα επιδιώξουν επικοινωνία με τους γονείς μια φορά στις δύο με τρεις ημέρες καθώς απολαμβάνουν την κάθε στιγμή του προγράμματος και του κατασκηνωτικού τρόπου ζωής.

Υπάρχει όμως και ένας σημαντικός αριθμός παιδιών που για να περάσει σε αυτό το στάδιο θα χρειαστεί μια μικρή βοήθεια από εμάς και τα στελέχη μας.Τα παιδιά αυτά νιώθωντας συναισθήματα λύπης που αποχωρίστηκαν το σπίτι τους και οι γονείς τους είναι μακριά τις πρώτες ώρες ή και ημέρες θα αρνηθούν την ένταξή τους στο πρόγραμμα και το μόνο που θα επιδιώκουν είναι επικοινωνία μαζί τους, η οποία συνήθως συνοδεύεται από κλάμα λόγω έντονης συναισθηματικής φόρτισης.


Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο χρόνος προσαρμογής κάθε παιδιού σε νέες καταστάσεις διαφέρει. Είναι ένα στάδιο που όταν ξεπεραστεί μόνο οφέλη θα έχει και θα αφήσει το παιδί να χαρεί αυτή τη νέα εμπειρία και τη δυνατότητα που του δίνεται να ζήσει κάτι καινούριο.

Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεν πρέπει οι γονείς να παρασύρονται απο στιγμιαίες εκρήξεις του παιδιού καθώς και από τα δικά τους συναισθήματα και να ενθαρρύνουν την διακοπή της παραμονής του παιδιού στην κατασκήνωση. Είναι σίγουρα ένα στάδιο δυσάρεστο, τα στελέχη όμως της κατασκήνωσης είναι δίπλα στο παιδί με σκοπό να ξεπεραστεί. Για να το επιτύχουν αυτό όμως πρέπει να τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος από την πλευρά των γονεών.


Επικοινωνία


Παιδική κατασκήνωση GREEN CAMP
Λεχαινά Ηλείας 27053

Για πληροφορίες  
μπορείτε να μας καλείτε :

-- Από Δευτέρα έως και Παρασκευή 8.30 - 14.00 στα τηλέφωνα 26230 91218, 26230 91268 

Σε μία προσπάθεια να μειώσουμε τον μεγάλο όγκο τηλεγωνημάτων παρακαλούμε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις μας στα social media της κατασκήνωσης και στο site μας.
Επικοινωνία

Για να δείτε τις ώρες τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα παιδιά πατήστε εδώ.

e mail επικοινωνίας: [email protected]